pondelok 2. marca 2015

Predvianočná Viedeň

Dňa 18.12.2014 sme sa my – žiaci V.ZŠ – stretli v skorých ranných hodinách na parkovisku pred hotelom Manín. Čakala nás dlhá cesta.

Ako sa dalo očakávať, všetci hundrali na veľmi skorý zraz. Komu by sa predsa chcelo vstávať o piatej ráno, však? Z chladného parkoviska savšetci rýchlo nasúkali do už vykúreného autobusu. Starší žiaci chceli byť čo najďalej z dohľadu učiteliek a posadali si samozrejme až dozadu. Začala sa cesta. A kam? No predsa do hlavného mesta nášho susedného Rakúska, do Viedne.
Autobus bol celkom pokojný. Niektorí žiaci dospávali, iní počúvali hudbu, hrali hry na mobiloch či prinesených tabletoch a ostatní sa rozprávali. Po dlhšej dobe autobus zastal. Cikpauza. Všetci okamžite vyleteli von z autobusu. Toalety na pumpách boli preplnené žiakmi. Keď sme sa konečne všetci vrátili, autobus znova vyrazil.
Smer bol jasný. Technické múzeum vo Viedni. Keď sa výprava blížila k tomuto krásnemu mestu, začal sa výklad pani učiteľky Gajdošíkovej. Počúvali sme informácie o známych osobnostiach a stavbách nielen Viedne, ale aj celého Rakúska. Autobus pomaly vchádzal do mesta. Všetci sa prilepili na okná a pozorovali ubiehajúce mesto. Zelené parky, staré budovy z rôznych období, ale aj moderné pamiatky. Blížil sa prvý cieľ: Technické múzeum.
Nastal prvý rozchod. Všetci sa okamžite rozliezli po múzeu. Bolo obrovské! Nemuseli sme sa len prechádzať, pozerať a čítať si popisy v cudzích jazykoch, ale mohli sme si pozerať aj videá alebo si niektoré objekty chytiť či vyskúšať. Kladka, páka, balón či staré modely spŕch, toaliet, vysávačov. Žiaci sa mohli na chvíľu stať astronautom, strojvodcom či výskumníkom. Možností bolo neúrekom. Na prejdenie celého priestoru ste museli mať riadnu výdrž.
Po návšteve múzea sme zamierili do záhrad zámku Schönbrunn. Tento zámok v minulosti slúžil Habsburgovcom ako letné sídlo. Aj keď bol december, v záhradách kvitlo niekoľko nádherných kvetov. Spoločná fotka a ďalší rozchod. Niektorí si išli prezrieť celé záhrady, niektorí si prezerali zámok zvonku, ale väčšina mierila na prvé vianočné trhy. V drevených stánkoch predávali ručne vyrábané sviečky, vianočné ozdoby, ale aj sladkosti či typický punč, ktorého sa nikto ani nedotkol! Ochutnali sme iba ten detský. Potom nasledoval presun autobusom spolu s výkladom do historického centra Viedne. Skupinka sa prešla po tomto centre. Pani učiteľka nás oboznamovala s rôznymi budovami, osobnosťami či zvykmi. Španielska jazdecká škola, Silberkammer, ulica Graben s Morovým stĺpom, Stephansdom…
Nasledoval ďalší rozchod. Väčšina žiakov upaľovala samozrejme do najbližších fastfoodov alebo iných občerstvovacích zariadení. Niektorí ale neodolali a išli sa pozrieť do Štefánskeho dómu. Blížil sa koniec.
Po ďalšej prechádzke sme sa presunuli na radničné trhy. Slnko pomaly zapadalo a tak sa celé mesto rozsvietilo žiariacimi ozdobami. Všade vládla vianočná nálada. Všetci sa rozbehli popri stánkoch. Ostatné trhy v porovnaní s týmito neboli nič. Stánky boli vedľa seba v tesnej blízkosti a v každom bolo niečo iné. Hračky, sviečky, jablká v karameli, sladkosti z marcipánu, detský punč, ozdoby, proste, čokoľvek, čo na trhoch nesmie chýbať. Posledný rozchod sa skončil. Už len nástup do autobusu a ide sa domov. Výlet sa nám všetkým veľmi páčil a nik z nás naň tak skoro nezabudne. Snáď bude tradícia naďalej pokračovať…

Pre školský časopis napísala Michaela Capková, 8.C



















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára